Bokrecension: Färjan

 
 
 
Handling:
 
1200 passagerare ska åka på en finlandskryssning med Baltic Carisma. Under 24 timmar ska de lämna vardagen och släppa loss på färjan. Vi får följa flera olika karaktärer. Bland annat Marianne, den ensamma, äldre kvinnan som är trött på att sitta hemma i sin lägenhet, och bestämmer sig för att ensam åka iväg med Baltic Carisma. Albin och Lo, de 12-åriga kusinerna som var bästa vänner innan en familjehemlighet kom emellan dem. Dan, den föredetta schlagerstjärnan som numera leder kareoke-kvällarna ombord. Calle, som tidigare jobbat ombord på färjan och som nu åker med för att iscensätta ett vackert frieri för sin älskade Vincent. Madde och Zandra, två unga kvinnor som bara vill släppa vardagen och festa loss på färjan. M.fl.
 
Men ombord på Carisma finns under den här resan även något ondskefullt. Något som kommer att förändra världen för all framtid om färjan når hamnen i Finland. Men det kommer, med all garanti, förändra livet för människorna ombord föralltid.
 
Kommentar:
 
Mats Strandberg, vilket geni. Jag har tidigare läst Cirkeln, Eld och Berättelser från Engelfors, som han skrivit tillsammans med Sara Bergman Elfgren. Jag älskade dessa böcker, precis som jag älskade Färjan.
 
Jag gillar att läsa annorlunda böcker. Böcker med annorlunda handlingar och unika karaktärer. Och dessa båda delar har den här boken. Färjan satte mig på nålar, jag läste, fick ta pauser och fortsatte läsa igen. Det var som att se en skräckfilm som du inte kunde blunda ifrån.
 
Jag har sällan känt sådan avsky för karaktärer i böcker som jag kände för vissa av karaktärerna i Färjan. Jag fullkomligt hatade dem. Andra karaktärer älskade jag, och jag kände en sådan stark omtanke och sympati för dem och deras öden. Strandberg har verkligen lyckats skapa otroligt personliga och starka karaktärer, precis som i Engelfors-böckerna. Trots att boken handlade om många olika, vilket ibland kan göra att man inte får samma starka relation med karaktärerna, som om det bara är en huvudperson, så brydde jag mig så otroligt mycket om dem. Jag ville veta hur det gick hela tiden, vilket gjorde boken snudd på omöjlig att lägga ner. 
 
Boken har en perfekt balans mellan miljö - och personbeskrivningar, handling och tempo. Visserligen tar det ett tag innan det börjar hända grejer på allvar i boken, men för mig är inte det här ett problem. Det gav mig tid att istället lära känna de många karaktärerna i boken, och det var nog detta som gjorde att jag också lärde mig att tycka om dem så mycket som jag gör.
 
Jag har hört att en del inte gillar den här boken över huvud taget, vilket jag inte alls kan förstå. Om man inte alls gillar skräck eller blod så förstår jag inte ens varför man börjar läsa den här boken från första början. Men jag tror också att om man är öppen och nyfiken på den här genren, så tror jag också att det här är en bok som kan få dig att älska skräckisar.
 
Jag kan inte hylla den här boken tillräckligt. Jag fullkomligt älskade den och jag kommer att lägga vantarna på alla Mats kommande böcker. Nu ska jag ta tag i Nyckeln, den sista boken i Engelfors-trilogin också, så får jag njuta lite mer av denna fantastiska författare.
 
Det var min kära pojkvän som köpte den här boken till mig och han fick tag i ett exemplar som dessutom var signerad! :D
 
 
Sen uppskattade jag verkligen också att det var en karta med i boken. Om man någon gång glömde bort vart någon av tex. restaurangerna låg så var det vara att kolla upp det här :)
 
 
Titel: Färjan
Författare: Mats Strandberg
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Färjan
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 476
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-1-306030-9
 
 
Jag ger den: 5/5
 
 
/ Linnea

 

 
 
RSS 2.0